Totul despre parfumuri

Cum alegi un parfum ?
Cum sa alegi un parfum? Alegerea unui parfum este foarte personala şi subiectiva. Sfatul nostru este de a asculta în primul rând propriile sentimente, lumea interioară şi idealurile, astfel ca parfumul ales de tine să fie o parte din stilul tau. Adesea, parfumurile pot deschide uşi în colţuri ascunse ale sufletului tău, şi pot spune multe despre caracterul si dorintele tale. Pentru inceput ar fi indicat sa obtineti testere de parfum cu câteva zile înainte de a vă decide să cumparati.
Pielea noastra are un miros propriu, care influenţează aroma parfumului aplicat pe ea. Acelasi parfum poate mirosi diferit, nu numai cu privire la persoane diferite, dar si deasemenea pe pielea proprie, în funcţie de ambiant, de starea de spirit, sezon, şi multe alte condiţii. Prin urmare, va sfatuim sa nu va grabiti sa scapati de un parfum despre care credeţi că nu are o notă de potrivire perfecta pentru tine: poate, trebuie doar să aşteptati un pic şi să il aplicati în condiţii diferite. În plus, gusturile se schimba cu timpul.
Cea mai bună abordare in alegerea unui parfum, în cazul în care v-ati decis deja să va bucurati de el, este sa incercati sa-i înţeleageti frumusetea si unicitatea, la fel cum aţi încerca să înţelegeti o opera de arta. Chiar dacă credeţi că un parfum nu este bun pentru dumneavoastră, nu-l nesocotiti, deoarece există un artist cu o poveste distinctă în spatele lui.
Cum se testeaza un parfum ?
Cel mai bun mod de a testa un parfum este de a-l aplica pe piele, daca nu iti place sa il aplici pe piele poti incerca pe o sugativă. Atunci când mirositi un parfum direct din sticla, veti simti în principal un miros de alcool şi notele de top ale parfumului. Parfumului ar trebui să i se permită să se unească cu pielea dumneavoastră, care durează intre 10-15 minute după ce a fost aplicat. Cel mai bun lucru de făcut, dupa ce ati aplicat parfumul pe pielea dumneavostra este să iesiti la o plimbare şi sa mirositi locul din cand in cand. Nu încercaţi să testaţi mai mult de trei parfumuri, unul după altul, deoarece simtul olfactiv nu poate sintetiza mai mult. După ce veti mirosi mai multe parfumuri nu veti mai fi capabil sa le percepeti esenţa lor.
Cel mai bine este sa testati parfumuri din aceeaşi concentraţie , Apa de parfum (Eau de parfume – EDP), Apa de toaleta (Eau de toilette – EDT), Apa de colonie (Eau de Cologne – EDC), Apa rece (Eau fraiche – EFR). Dacă vi se oferă sa testati un parfum într-o formă de deodorant, ulei de corp sau lotiune, vei pierde bogăţia compoziţiei parfumului, pentru ca deodorantele şi produsele de îngrijire corporală nu sunt menite să prezinte parfumul, acestea doar le acompaniaza. Ţineţi cont de faptul că, uneori apa de toaletă poate fi diferita de apa de parfum de acelaşi tip, nu numai în concentratie, dar si in compozitie, precum (Chanel Allure, Chanel Crystalle, Chanel Coco Mademoiselle, Narciso Rodriguez, pentru dama).
Garderoba de parfumuri, sau cat de multe parfumuri ar trebui să avem?
Raspunsul este: cât de multe doriţi. Desigur, aceasta nu este o întrebare pentru un colecţionar de parfumuri. Daca nu esti una dintre acele persoane rare, norocoase, care au un parfum care a devenit pentru ei ca o “carte de identitate “, atunci nu încercaţi să căutaţi un astfel de parfum ani de zile. Puteţi avea un parfum pentru un sezon special, unul pentru seara, unul la birou, unul pentru tine, unul pentru ocazii speciale, precum şi unul pentru buna dispozitie. Este bine să ai parfumuri de la diferiti parfumieri, pentru că starea ta de spirit şi circumstanţe poate fi diferita. O garderoba raţionala de parfumuri ar trebui sa includa: un parfum proaspat (citrice, apa, fructe usoare) pentru vreme caldă şi sport; doua parfumuri de zi: pentru munca si pentru socializare cu prietenii şi două parfumuri de seara: unul pentru intalniri oficiale şi altul pentru ocazii intime. Cu toate acestea, aceasta este doar un sfat pentru cei care abordeaza raţional parfumurile, caci pana la urma un parfum este o alegere intima si personala, astfel că alegerea ar trebui să fie numai a ta.
Cum se utilizează un parfum ?
Parfumul trebuie să fie întotdeauna aplicat pe o piele curată, in special pe punctele de puls. La punctele de puls pielea ta este mai calda decât în alte părţi, ceea ce ajută parfumul sa se deschida în toată bogăţia sa. Punctele de puls sunt: in spatele urechilor, pe partea de jos a gâtului, partea interioară de cot şi genunchi, partea interioară a încheieturi mainii şi pe piept. De asemenea, este bine sa pulverizati parfumul deasupra capului si apoi sa treceti prin ceaţa înmiresmata. Parfumul rămâne în păr pentru o lungă perioadă de timp, dar să fiti conştienţi de faptul că parfumul contine alcool, iar alcoolul din parfum ar putea să va usuce părul. Nu parfumati hainele , pentru ca parfumul se deschide într-o reacţie chimică cu pielea ta si nu cu hainele. În plus, nu se aplică parfum chiar înainte de expunerea la lumina soarelui, pentru că alcoolul din parfum este dăunător pentru piele, şi unele componente ar putea fi fototoxice şi pot produce daune pielii, sau pot cauza pigmentarea pielii. De asemenea, atunci când se aplică parfumul, nu frecati pielea, deoarece aceasta va zdrobi mirosul.
Nu este necesar să aplicati parfumul pe toate locurile corpului menţionate mai sus, mai ales dacă folosiţi parfum, sau apa de parfum. Deasemenea, trebuie sa fiti atent cu aromele orientale şi puternice, în timp ce florile moi, lăcramioarele sunt arome ce permit o aplicare mai intensivă. Parfumurile de zi si parfumurile de noapte se diferentiaza prin intensitatea parfumului astfel, în timpul zilei o concentratie mai uşoară este mai adecvata. Pe vreme rece de obicei, un parfum rămâne mai mult timp pe piele, prin urmare, toamna şi iarna sunt sezoanele preferate ale parfumurilor.
Cum se păstrează parfumul ?
În general, un parfum care nu a fost deschis poate fi stocat până la trei ani. Odată ce parfumul a fost deschis, ar trebui să fie consumat in timp de 6-18 luni, totuşi acest lucru nu trebuie să se aplice la toate parfumurile, deoarece unele parfumuri isi pot păstra calitatea lor zeci de ani, în timp ce altele pot fi distruse din cauza timpului într-o perioadă de câteva luni, în special dacă este păstrat în condiţii care nu sunt adecvate pentru conservarea unui parfum. Există trei duşmani ai parfumului – lumina, temperatura ridicată şi umiditatea. Cel mai bine este sa păstrati parfumul în cutia originala, mai ales dacă il folositi rar. Atunci când este scos din cutie, parfumul nu ar trebui să fie expus la lumină, fie ea chiar şi artificiala. Niciodată nu ţineti parfumurile dumneavoastra în baie, un sertar de dulap sau un cabinet ar fi cel mai bun loc.
Cum sa alegeti concentratia buna de parfum ?
Parfumurile in cea mai mare parte sunt produse în mai multe clase de concentratie şi fiecare dintre ele are propriile sale avantaje. De obicei, parfumurile sunt realizate în concentraţii de: Parfum, Eau de parfum (EDP) , Eau de Toilette (EDT) , Eau de Cologne (EDC) şi alte produse de însoţire mirositoare. Diferenţa dintre acestea se află în concentraţie de extract de parfum, uleiuri esenţiale si aşa-numitul „jus”.
– Parfum (extract de parfum) conţine cea mai mare concentraţie de componente mirositoare, 15% -30% extract de parfum, uneori chiar mai mult, diluat în 96% alcool etilic de calitate. Cantitatea parfumului pus spre vânzare este de obicei de 7,5 la 15 ml, pentru că aroma de concentratie astfel de mare este foarte intensa şi de lungă durată si se evaporă foarte încet. Numai concentratele de parfum prezintă pe deplin compoziţia parfumului. Preţul ridicat al parfumului este compensat de plăcerea de a-l purta.
– Eau de Perfume (edp) este concentraţia cea mai populară de uleiuri esenţiale, deoarece are un raport ideal între calitate şi preţ. Concentraţia de extract din eau de perfume este destul de mare, 10-20% la 90% alcool etilic, dar preţul este mai mic. Unele case de parfumuri produc eau de perfume ca cea mai mare concentraţie de extract de parfum, pentru că producţia în concentraţie de parfum este costisitoare şi piaţa parfumurilor dictează tendinţele. Eau de perfume este de obicei produs ca spray, ceea ce este convenabil pentru utilizarea chiar în timp ce călătoriţi.
– Eau de Toilette (edt) conţine 4-10% parfum extract diluat în 80-90% alcool etilic. Unele parfumuri sunt produse numai în această concentraţie, in comparaţie cu parfumul si apa de parfum, apa de toaletă pierde din bogăţia compoziţiei sale, dar este în acelaşi timp cea mai potrivita pentru a fi utilizata pe timp de zi, în special pentru a fi purtata la locul de muncă. Pentru seara este, totuşi, mai potrivit sa purtati eau de parfum. Eau de toilette pentru bărbaţi este de obicei mai concentrat decât cel pentru femei, şi prin urmare, de o concentratie mai aproape de apa de parfum, şi astfel, parfumurile de bărbaţi nu sunt produse ca apa de parfum (edp) sau parfum.
– Eau de Cologne (edc) apa de colonie, de obicei are cea mai scăzută concentraţie de uleiuri esenţiale de 3-5% diluat în 70% alcool etilic. Acest lucru nu se aplică în cazul produselor americane, Koln, în acest caz, înseamnă apă de parfum.
– After Shave nu conţine mai mult de 3% extract de parfum. Acesta este, de obicei aplicat înainte de parfum şi nu este potrivit pentru a fi folosit în loc de parfum, pentru că mirosul dipara repede.
Este cunoscut faptul că, baza de ulei păstrează parfumul o lungă durată de timp. În ultima vreme exista produse noi, cum ar fi ulei de parfum sau gel, care apar pe piaţă precum Chanel 5 Elixir gel Sensuel (un produs din ulei de parfum şi crema de corp), sau Narciso Rodriguez de dama – mosc. Parfumurile în această concentraţie sunt destul de scumpe, dar sunt aproape la fel de durabile ca eau de parfum şi au o nuanţă moale.
Structura Parfumului
La fel ca muzica, parfumurile au notele lor. De obicei, parfumurile sunt create în conformitate cu tradiţia clasică franceza, in trei etape de deschidere a compoziţiei.
Structura clasica:
Notele de vârf (top notes):
Aceasta este prima impresie a parfumului, care poate fi mirosita imediat după ce parfumul se aplică . Este prezenta pentru 1-5 minute după evaporarea alcoolului. Notele de sus, de obicei conţin componente cu proprietăţi de fixare mai slabe. Ele se estompeaza repede, dar oferă o introducere frumosa şi armonioasa în inima compoziţiei. Acestea sunt in cea mai mare parte de citrice, note verzi, flori delicate sau fructe proaspete.
Notele de mijloc (middle notes):
Sau note de inima, sunt partea dominantă în compoziţia parfumului. Acestea sunt în principal o combinaţie de flori. Notele de mijloc ale parfumului încep să apară doar cand notele de sus încep sa se piarda şi pielea produce o reacţie chimică cu parfumul. Notele de mijloc pot mirosi pe piele pentru aproximativ o oră.
Notele de baza (base notes):
Notele de bază sunt notele cele mai stabile şi durabile din compoziţia unui parfum. Ele apar la aproximativ 10-15 minute după aplicarea parfumului şi rămân pe piele timp de aproximativ 8 de ore şi în funcţie de concentratie chiar mai mult. Această parte a compoziţiei mirositoare este una dintre cele mai calde, mai senzuale, şi se uneşte armonios cu pielea. Ca baza de fixare a parfumului pe o lungă durată sunt utilizate: mosc, tămâie, lemn de santal, vanilie si diferite rasini.
Prin urmare, amintiţi-vă ca este nevoie de 15-20 minute înainte ca toate componentele parfumului sa se dezvolte complet şi întreaga compoziţie sa poata fi simtita.
Compoziţia Modern:
Parfumurile moderne pot avea structura lor proprie de bază, cum ar fi structura „Echo”. Caracteristicile acestei structuri sunt că notele parfumului se extind în valuri, ca un ecou, pe parcursul întregii zile. Un exemplu de astfel de combinaţie este Tresor Lancome şi mai multe parfumuri americane.
Compoziţia într-o forma de „8”
Este acea compoziţie, care o dată complet deschisa, aceasta se transformă în direcţia opusă, iar apoi se deschide din nou de la început. Ca exemplu, pot fi menţionate Magie Noir de la Lancome şi multe parfumuri americane.
Parfumurile de la casa de parfumuri Comme des Garcons sunt caracteristice pentru structura lor de origine, în care fiecare notă trăieşte viaţa proprie separat şi se deschide în conformitate cu proprietăţile chimice ale pielii.

Lasă un răspuns